The inauguration of President-elect Joe Biden, who will be the 46th president of the United States, takes place Wednesday. The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University, provides an opportunity for you to test your knowledge of inaugural traditions, history and processes in America.

Virginia National Guard troops are issued M4 rifles and live ammunition Jan. 17 at the east front of the U.S. Capitol. Up to 25,000 Guard troops will be involved in securing the inauguration of President-elect Joe Biden following the deadly insurrection Jan. 6 by supporters of Donald Trump. Samuel Corum/Getty Images via TNS

1. George Washington’s inauguration as the country’s first president took place in 1789 in what city?

A. Philadelphia.

B. New York.

C. Boston.

D. Washington.

2. The words of the inaugural oath for incoming presidents are specified in what Article and Section of the U.S. Constitution?

A. Article I, Section 1.

B. Article I, Section 2.

C. Article II, Section 1.

D. Article II, Section 2.

3. Until 1937, presidential inaugurations took place in which month?

A. December.

B. January.

C. February.

D. March.

4. Which constitutional amendment permanently changed the date of the inauguration?

A. 15th Amendment.

B. 17th Amendment.

C. 20th Amendment.

D. 22nd Amendment.

5. One former president had his wife hold the Bible while he took the oath of office. Which wife – and former first lady – was it?

A. Lady Bird Johnson.

B. Dolley Madison.

C. Eleanor Roosevelt.

D. Hillary Clinton.

6. Who normally officiates at the swearing-in of the new president?

A. Chief justice of the Supreme Court.

B. Outgoing president of the United States.

C. President pro tempore of the Senate.

D. Speaker of the House of Representatives.

7. The first official inaugural ball took place in what year and in honor of what newly sworn-in president?

A. 1801 for Thomas Jefferson.

B. 1809 for James Madison.

C. 1845 for James Polk.

D. 1853 for Franklin Pierce.

8. Which president’s inauguration was the first to be broadcast via radio?

A. William McKinley.

B. Woodrow Wilson.

C. Calvin Coolidge.

D. Herbert Hoover.

9. During his inaugural address, which president said: “Never before have men tried so vast and formidable an experiment as that of administering the affairs of a continent under the forms of a Democratic republic. … Upon the success of our experiment much depends, not only as regards our own welfare, but as regards the welfare of mankind”?

A. John Quincy Adams.

B. Theodore Roosevelt.

C. Dwight Eisenhower.

D. Ronald Reagan.

10. Which president did not attend the inauguration of his successor?

A. John Adams.

B. John Quincy Adams.

C. Andrew Johnson.

D. All of the above.

ANSWERS: 1-B, 2-C, 3-D, 4-C, 5-A, 6-A, 7-B, 8-C, 9-B, 10-D


Only subscribers are eligible to post comments. Please subscribe or to participate in the conversation. Here’s why.

Use the form below to reset your password. When you've submitted your account email, we will send an email with a reset code.

filed under: